Hoe te werken met millennials? 8 tips

Millennials als personeel inplannen

Millennials zijn anders dan eerdere generaties. Ze willen hard werken, maar zijn snel afgeleid en komen meer voor zichzelf op. Bovendien zijn ze bereid om in hun eigen ontwikkeling en een betere wereld te investeren. Potentieel zijn het gouden appels op de zilveren schaal van je bedrijf, maar dan moet je ze wel in je bedrijf weten te houden. Dit zijn 8 tips om goed te kunnen samenwerken met millennials: 

 1. Zorg voor flexibiliteit
  Millennials zijn niet gecharmeerd van een 9 tot 5 werkdag. Ze willen flexibel kunnen zijn om in hun eigen ritme te kunnen werken. Een werkgever met een flexibele, doch strikte, mentaliteit zal veel millennials voor zich kunnen winnen en een goede relatie met ze kunnen opbouwen.
 2. Denk aan hun ervaring
  Een gedeelte van de millennials is nog starter op de arbeidsmarkt en zal daarom hun eerste serieuze baan bij u hebben. Niet alleen het soort werk wat ze doen is nieuw, maar ook het algemene functioneren binnen een bedrijf hebben ze niet eerder meegemaakt. Biedt daarom extra sturing aan in de eerste periode.
 3. De reden achter het doel
  Elke generatie heeft duidelijke richtlijnen nodig om goed te kunnen werken. Het is belangrijk om de reden achter de eis/het doel duidelijk te maken aan de werknemers, zodat ze weten wat de achterliggende gedachte is. Millennials zijn namelijk meer ingesteld op de ‘waarom’ vraag, en halen hier ook extra motivatie uit.
 4. Creëer een feedbackcultuur
  Feedback kan op veel verschillende manieren worden gegeven en over allerlei onderwerpen gaan. Het moet wel op een correcte manier gebeuren, dus zorg voor een heldere communicatie, bouw feedback structureel op en zorg dat je zelf altijd achter de feedback staat die je doorgeeft aan een medewerker/collega. Sta zelf ook open voor het ontvangen van feedback, hier kan je uit halen wat andere over je denken en anderen zijn sneller geneigd iets van jou aan te nemen, want goed voorbeeld doet volgen. 
 5. Schets een toekomstplan
  Millennials zijn geïnteresseerd in hun eigen ontwikkeling. Zorg daarom niet alleen voor duidelijke doelen en een feedback cultuur in het bedrijf, maar verzorg ook een duidelijk toekomstplan zodat de medewerkers weten wat ze kunnen bereiken binnen het bedrijf. Spreek met de medewerkers over de toekomst, zodat niemand bedrogen uitkomt doordat de verwachtingen niet bij de realiteit passen.
 6. Online werken
  Millennials zijn opgegroeid met internet en een mobiele telefoon. Online zijn als bedrijf is daarom belangrijk. Niet in de zin van Facebook of Twitter, maar juist zorgen voor mogelijkheden om online te werken. Zorg dat medewerkers zich ‘thuis’ voelen in hun werkomgeving en met systemen werken die up-to-date zijn.
 7. Hanteer een prestatiebonus
  Leuk en nuttig werk verrichten is een steeds belangrijker element van een baan. Zoals in punt 3 al besproken is, is het werken naar een specifiek doel belangrijk, een (prestatie-) bonus verhoogt de motivatie om hiervoor te werken. Zorg voor een haalbaar target en evenredige bonus voor de hoeveelheid inzet van de werknemer.
 8. Telefoon gebruik
  Jongeren zijn altijd en overal mobiel bereikbaar. Dit past bij hun generatie en zal niet veranderen tijdens werktijd. Omdat ze de hele dag bereikbaar zijn loopt hun werk en privé door elkaar. Het zal niet effectief zijn om telefoongebruik te verbieden, bovendien kan je niet controleren of ze chatten met een collega over een moeilijke kwestie of dat ze hun Facebook bekijken. Let echter wel op dat telefoongebruik niet de overhand krijgt en grijp in wanneer u aanvoelt dat dit nodig is, dit is afhankelijk van de sector, het bedrijf en de afdeling. Het telefoongebruik van millennials heeft echter ook voordelen, zo zijn ze tijdens werktijd snel bereikbaar, maar ook buiten werktijd reageren ze sneller op berichten.

Deze acht punten kunnen op verschillende manieren worden geïnterpreteerd en in verschillende maten worden toegepast. Het is daarom van belang om te kijken naar het bedrijf en naar de medewerkers en aan de hand daarvan de strategie te bepalen. Vergeet immers niet; geen enkel mens is hetzelfde, en dus is ook geen enkel bedrijf hetzelfde.

Comments are closed.