Flexwerken gezonder dan een vast contract

Flexwerken gezonder dan een vast contract

Een vast contract is slechter voor de gezondheid dan een flexibel contract. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS tussen 2007 en 2017 waarin 112.000 personen tussen de 20 en 65 jaar naar hun gezondheid is gevraagd. Uit deze gegevens blijkt dat de gezondheid van mensen met een vast contract zich vrijwel hetzelfde ontwikkeld als die van mensen met flexibel werk. Dit gaat tegen de verwachting in dat flexwerk leidt tot een slechtere gezondheid en meer stress, veroorzaakt door de hogere inkomens onzekerheid, slechtere (secundaire) arbeidsvoorwaarden en beperkte kans op ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden.

Verschillen tussen aanstellingen
Bij mensen met een vast contract voelde 54% zich na een bepaalde tijd minder gezond, terwijl dit bij mensen met een flexibele aanstelling met 53% net iets lager ligt. Mensen beoordelen hun gezondheid dus na verloop van tijd gemiddeld lager als ze een vaste aanstelling hebben. Deze lagere beoordelingen zijn niet direct zorgwekkend, aangezien een achteruitgang van de gezondheid ook een veranderingen van uitstekend naar zeer goed of goed inhoudt. 

Tussen de gezondheid van werkenden en niet-werkenden is er wel een duidelijk verschil te zien. Onder de niet-werkenden ervoer namelijk 60% een achteruitgang in de gezondheid. En ook de gezondheid zelf wordt door niet-werkenden lager beoordeeld. Bij niet-werkenden beoordeelde 75% hun gezondheid met goed, zeer goed of uitstekend. Terwijl bij werkenden dit maar liefst op 90% ligt. 

Lagere kans op een nieuwe baan
De ervaren gezondheid heeft ook invloed op de kans dat iemand een baan vindt. Van de niet-werkenden die hun gezondheid beoordelen met ‘heel goed’ of ‘uitstekend’ vond namelijk meer dan 40% een baan, terwijl dit slechts 7% was voor niet-werkenden die hun gezondheid beoordelen met ‘slecht’. 

Het CBS stelt dat ook wanneer er rekening gehouden wordt met andere invloeden, blijft gelden dat de ervaren gezondheid samenhangt met de kans op het vinden of verliezen van een baan, en ook dat het wel of niet hebben van betaald werk samenhangt met de veranderingen in de ervaren gezondheid. 

Het voordeel van flexwerken
Een flexibel contract geeft meer vrijheid, waardoor werk en ontspanning gemakkelijker afgewisseld kunnen worden als men daar behoefte aan heeft. Daarnaast kunnen flexwerkers die hun baan verliezen relatief snel aan nieuw werk komen. Waardoor het negatieve effect van niet-werken wordt verminderd. Het verschil in het effect van een vast en flexibel contract op de gezondheid is dus erg klein, maar toch blijkt een flexibele aanstelling beter voor de gezondheid te zijn dan een vaste aanstelling.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is shiftmanager-logo-1024x887.png
Comments are closed.